Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ, ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ



ΤΟ 1705, Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ (ΑΡΧΑΙΟΘΗΡΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ, ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΣ Κ.Α. ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΦΟΜΟΙΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΤΙΚΤΟ) PAUL LUCAS, ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ.
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ (ΥΠΕΡΘΥΡΟY)ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ. Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
"Πάνω από την πύλη, από την οποία μπήκα (στο Κάστρο), είδα ένα μαρμάρινο ανάγλυφο, στο οποίο είναι σκαλισμένο ένα πρόσωπο που παίζει κάποιο όργανο, το οποίο πολύ μοιάζει με λύρα. Δίπλα τουβρίσκεται ένα παιδί, που έχει το κεφάλι του καλυμμένο με κουκούλα και δείχνει έτοιμο να χορέψει σύμφωνα με τον ήχο του οργάνου...".
ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ, ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΩΣ ΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟ ΧΕΙΡΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ.
JOHN GALT (1810 περ.): "[..] είδαμε όμως στα τείχη του Κάστρου ένα πολύ προχειροφτιαγμένο κομμάτι αγάλματος, που αναπαριστούσε τον Κένταυρο Χείρωνα να παίζει λύρα σε έναν από τους μαθητές του".
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΡΤΣΕΛΑΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ : "ΦΘΙΩΤΙΣ Η ΠΡΟΣ ΝΟΤΟΝ ΤΗΣ ΟΘΡΥΟΣ" (1907), ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΔΕ, ΤΟ 1860, ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΩΝΑ.
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ....ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΡΟΠΕΡΥΣΙΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ, ΟΠΟΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ, ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ Γ. ΔΕΣΠΙΝΗ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ", ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 11ο ΩΣ ΤΟΝ 13ο ΑΙΩΝΑ Μ.Χ.



ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΥΤΟ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ" ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου